Ticaret il müdürlüğü ve ilçelerin kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri, tüketicilerin özellikle banka şikayetleri ve GSM operatörü mağduriyetini yargıya göre daha kısa sürede çözüyor. Tüketicilerin haklarını korumak amacıyla 2003’te kurulan ve tüketiciler ile satıcılar arasındaki uyuşmazlıkları çözümleyen Tüketici Hakem Heyetleri il ve ilçe merkezlerinde faaliyet gösteriyor. Bu heyetlerin tüketici şikayetlerine yargıya göre daha kısa sürede çözüm üretmesi, tüketicilerin bu sisteme ilgisini her geçen gün artırıyor.
Tüketici şikayetlerini mahkemeye gitmeden kısa sürede çözmeyi amaçlayan Tüketici Hakem Heyetleri geçtiğimiz yıl 466 bin dosyayı yargı sürecine gerek kalmadan çözüme kavuşturdu. Bu sayede yerel mahkemeler 250 bin, Yargıtay ise 50 bin dava dosyasından kurtuldu. 01.01.2013 tarihinden itibaren tüketici hakem heyetlerinin kararlarının bağlayıcı olacağına ilişkin üst veya tüketici mahkemelerinde delil olacağına ilişkin alt parasal sınır 1.191,52 TL. Yani 2013 için değeri bin 1.191,52 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda hakem heyetlerine başvuru zorunludur. Heyetin kararının her iki tarafı da bağlayıcı niteliği bulunuyor. Taraflar bu karara karşı 15 gün içinde Tüketici Mahkemesi’ne itiraz edebilme hakkına sahiptir. Bu rakamın üzerindeki 3.110,58 TL’ye kadar olan şikayetlerde anlaşmazlıklar için de hakem heyetine müracaat edebiliyor. Fakat bu kararın bağlayıcılığı bulunmuyor. Bu kararlar Tüketici Mahkemelerinde sadece delil niteliği taşıyacaktır.
Büyükşehir statüsünde bulunan şehirlerde faaliyet gösteren il hakem heyetlerinin uyuşmazlıklara bakmakla görevli ve yetkili olmalarına dair alt parasal sınır ise 3.110,58 TL olarak tespit edilmiştir. Ülkemizde Hakem Heyetlerine yapılan tüketici şikayet başvurularının başında banka şikayetleri çoğunlukla banka kredileri sırasında alınan dosya masrafları ve erken ödeme cezaları bulunuyor. Hakem Heyetleri, Yargıtay kararları doğrultusunda, dosya masrafı ve kredi erken kapama cezalarıyla alakalı olarak şikayetler doğrultusunda bankaların aldığı paraların iadesine karar veriyor. Tüketiciler aynı zamanda internetten online olarak Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) üzerinden Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ne kolay ve zahmetsizce şikayet başvurusunda bulunabiliyor.
Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda yapılan düzenleme ile tüketiciler şikayet için PTT'den e-devlet şifresi alıyor. 4077 Sayılı Tüketici Kanunu’nun Tüketicinin korunmasına dair daha etkin ve hızlı müdahale olanağı sağlamayı amaçlayan sisteme internet üzerinden şikayette bulunabilmek için PTT'den alınacak e-devlet şifresiyle tuketici.gov.tr internet adresindeki Tüketici Şikayet linkinin tıklanarak gerekli şikayet bilgilerinin gönderilmesi yeterlidir. Tüketici şikayetlerin elektronik imza ile yapılması durumunda işlem tamamlanmış olmakta fakat e-imza ile yapılmayan şikayetlerde, tüketicinin şikayet dilekçesi ve belgelerini 15 gün içerisinde ikamet ettiği veya ürün satın aldığı Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına bizzat başvurarak teslim etmesi gerekiyor.