MARKALAR, YORUMLAR, TAVSİYELER.!

TÜKETİCİ MAHKEMESİ

Şikayet Başvurusu


Ülkemizde tüketici mahkemeleri, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Yasasının uygulanmasıyla birlikte ortaya çıkan her türlü uyuşmazlığa bakmakla görevlidir. Bu mahkemelerinin yargı çevresi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından belirlenir. Tüketici mahkemelerinde tüketiciler, tüketici dernekleri ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır. Tüketici Mahkemelerine başvuru değeri her sene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenip yayımlanacak olan parasal tutarların altında bulunan uyuşmazlıklarda "Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine" müracaat etmek zorunludur. Tüketici Sorunları Hakem heyetinin vereceği kararlar tarafları bağlar. Verilen bu heyet kararları İcra ve İflas Yasası gereğince ilam niteliğinde sayılan belgelerdendir. Her iki taraf da hakem heyeti kararına karşı on beş gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edebilirler. Tüketici sorunları hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesine gidilir ve bu mahkemenin dava hakkında vereceği karar kesindir. Tüketicilerin satın aldıkları her türlü ayıplı ürün ve hizmetle alakalı olarak maddi kayıpları ile ilgili hak aradıkları tüketici hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine şikayet başvurusu yapmaları isteniyor. Fakat birçok tüketici dava etme sürecini ve Tüketici Mahkemelerine başvuru koşullarını bilmiyor.

Peki tüketici mahkemelerine nasıl müracaat edilir? Tüketicilerin ürün ve hizmet satın aldıkları durumlarda oluşan şikayetler için tüketici mahkemeleri ve tüketici hakem heyetleri verdikleri kararlarla her yıl milyonlarca tüketicinin haklarını korumaktadır. Tüketici Mahkemelerinde dava açanlar hiçbir şekilde ücret ödemiyor. 2015 yılı için değeri 2000 tl’nin altında olan uyuşmazlıklar Tüketici Hakem Heyeti tarafından değerlendirilerek karara tarafları bağlanır. Her iki tarafı bağlayan bu karara taraflar 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itirazda bulunabilirler. Tüketiciler 2015 yılı için maddi değeri 3000 tl ve üzerindeki uyuşmazlıklarda isterlerse Hakem Heyetine veya doğrudan Tüketici Mahkemesine şikayet başvurusunda bulunabiliyor. Bu anlaşmazlıklara dair Hakem Heyetinin vereceği karar yalnızca delil niteliği taşıdığından, tarafların itiraz etmesi halinde yine Tüketici Mahkemesine başvurulması gerekecektir.

Mobil imza kullanan vatandaşlar tuketicisikayeti.tuketici.gov.tr internet sayfasını tıklayarak şikayetinde bulunabilir. Online ortamda yapılan bu sanal şikayet başvurusu, tüketicilerin ikamet ettiği yerdeki Tüketici Hakem Heyetine düşer. Diğer tüketiciler yaptıkları başvuruların pdf belge çıktısını imzalayıp diğer belgelerle birlikte ikamet ettiği yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetine 15 gün içersinde teslim etmelidir. Tüketiciler satın aldıkları ürün veya hizmetin kusurlu olması durumunda öncelikle satıcı veya marka ile irtibata geçerek mağduriyetin giderilmesini istemelidir. Bu görüşmelerde ürünün iadesi, yenisi ile değiştirilmesi, tamiri veya malın özrü kadar değerinden indirilmesi gibi kanuni haklardan biri tercih edilmelidir. Fakat yine de sonuç alınamıyorsa tüketiciler ürün ya da hizmeti satın aldığını yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine, Tüketici Mahkemelerine, müracaat etmelidir. Eğer mağduriyet yaşayan tüketiciler haklarını aramıyorsa yalnızca kendisi zarara uğramıyor ayrıca hakkını yiyen satıcıyı da ödüllendirmiş oluyor.