MARKALAR, YORUMLAR, TAVSİYELER.!

TÜKETİCİ HAKLARI ŞİKAYET BAŞVURUSU

Tüketici Hakları Şikayet Başvurusu


Sosyal medyada çıkan, bankalar ve GSM operatörlerinin tüketicilerden haksız ücretler aldığı ve kabarık fatura şikayetleri yönündeki tüketici haberleri sonrası tüketiciler bilinçlenerek hakları konusunda bilgi sahibi olmak amacıyla Tüketici Hakları Derneklerine müracaat ederek danışmanlık hizmeti alıyor. Tüketici Hakları Derneğine gelen şikayetler içerisinde en fazla, bankaların 63 kalemde kestiği aidat ve komisyon ücretleriyle ve Gsm şirketlerinin fazla konuşma ücreti için aldıkları kabarık fatura şikayetleri olmaktadır. Tüketiciler özellikle banka şikayetleri buna bağlı olarak tüketici kredileri dosya masrafı, kredi kartları için kesilen aidat ve hesap işletim ücretlerinin haksız olduğunu belirterek şikayet başvurusunda bulunuyor.

Hakları konusunda bilinçlenen tüketiciler bankaların kestiği toplam 63 kalemdeki aidat ücretini gösterir belgeleri götürmeleri durumunda Tüketici Hakem Heyetleri 4077 sayılı Tüketiciyi Koruma ve Tüketici Hakları Kanunu çerçevesinde verdikleri kararlar ile kesilen ücretin iade edilmesini sağlıyor. Ayrıca konut kredisi alırken de bankaların konutun değerini belirlemek üzere gönderdiği ekspertiz ücretinin haksız olarak alındığını da belirten 4077 sayılı kanuna göre bu ücretlerinin Tüketici mahkemelerine müracaat edilmesi durumunda tüketiciye geri ödenmektedir.

Tüketicilerden gelen konut kredisi dosya masraf ücreti şikayetlerinin yanı sıra konut kredilerinin borcu bittikten sonra ipotek kaldırılırken ipotek fek ve noter gibi masrafları da tüketiciye yansıtılmaktadır. Konut kredisi ipoteğinin kaldırılması bankanın yapması gereken bir işlemdir. Tüketiciler kredi borcu bittiğinde ikinci bir masrafla karşılaşması durumunda hakem heyetlerine müracaat ederek ücretin iadesini sağlayabilirler. Bankanın dosya masrafı ile ilgili tüketiciye bilgilendirme yapmaması veya olumsuz bir cevap vermesi durumunda tüketicinin bankayı, Tüketici hakem heyetlerine şikayet etme hakkı vardır. Banka masraflarına yönelik şikayetler için sorumlu bankanın genel müdürlüğüne bedelin tarafınıza ödenmesi için şikayet dilekçesi yazılarak haber verilir. Olumlu yanıt gelmemesi durumda, miktar bin 191 lira 50 kuruşa kadar ise mevcut ilçede hakem heyetine eğer üzerindeyse Tüketici Mahkemelerine şikayet başvurusunda bulunulur.

Tüketici Hakları Derneği’ne gelen diğer bir tüketici şikayeti de Gsm operatörlerinden gelen yüksek miktarlı faturalar olmaktadır. Tüketicilerin Elektronik Haberleşme Yasasına göre faturalara üst sınır getirme hakkı bulunuyor. Örneğin 29 TL tarifeye geçen bir aboneden üst tarife gereğince fazla ücret almaması gerekmektedir. Abonelerin Faturaya Vergi Usulü Kanununa göre 1 ay içinde bu yüksek faturalara itiraz hakkı bulunuyor. 4077 sayılı tüketici hakları kanununa göre tüketiciler fazla alınan ücretin iadesi için Gsm şirketine ihtar çekmesi gerekiyor. Gsm operatör şirketi ihtarı dikkate almazsa Tüketici Mahkemeleri fazla tutarlı faturaları iptal edebiliyor.

Tüketici Hakları Av. Nükhet E. Sikayet.com - hukuk@sikayet.com