Ülkemizde tüketicilerin satın aldıkları herhangi bir ürün veya hizmetle alakalı olarak şikayet başvurusunda bulunabileceği ve danışmanlık hizmeti alabileceği bir çok kurum ve kuruluş bulunuyor. Tüketiciler internet şikayet siteleri ve tüketici derneklerinden tutun da tüketici hakem heyetleri ve alo 175 tüketici şikayet ve ihbar hattı gibi bir çok tüketici şikayet platformu bulunuyor. Tüketiciler eğitim, sağlık ve gıda ürünleri şikayetlerinden tutun da banka şirketleri, her türlü beyaz eşya ve elektronik ürün şikayetleri ve piyasadaki sahte indirim ve kampanyalara kadar her türlü konuda şikayet başvurusunda bulunarak kısa sürede etkin çözümler sağlayabiliyor.
Tüketicilerin 2012 yılındaki tüketici şikayet platformlarına yaptıkları şikayetlerin büyük bir kısmını banka şikayetleri oluşturuyor. Tüketiciler kredi kartı aidatı, hesap işletim ücreti, dosya masrafı, kredi kart faizleri gibi tam 63 kalemde haksız kazanç sağlayan banka şirketlerine karşı hak arama mücadelesine girerek Hakem heyetleri ve mahkemelerinde birçok tüketici davası dosyalarının birikmesine neden olmuşlardır. Tüketici şikayetlerine neden olan diğer bir konu ise GSM operatörlerinin konuşma ve internet paket tarifelerinin aşılması sonucu oluşan kabarık faturalardır. Her yıl yüz binlerce tüketici bu faturalar nedeniyle hakem heyetlerinde dava açıyor.
Tüketiciden gelen şikayetlerden biri de gıda sektöründen. Tüketiciler gıda şikayetleri nedeniyle alo 174 gıda şikayet ve ihbar hattını şikayet yağmuruna tutmuşlardır. Tüketiciler, ekmekte Benzoil proksit gibi beyazlatıcı kimyasal maddelerin kullanılmaması, pasta ekmek ve yemek yapan ve üreten mekan ve işletmelerdeki hijyen şartları imalathanelerin yeterli denetlenmediği ve açıkta satılan gıda ürünlerinin halkın sağlığı ile oynadığı gibi konularda şikayette bulunmuşlardır. Tüketicilerin yaz mevsimi şikayet konularından biri de yaz tatillerini değerlendirmek için şehrin gürültüsünden kaçan vatandaşların turizm acenteleri ve tatil köyleriyle alakalı olarak yaşadıkları mağduriyetler hakem heyetlerindeki tüketici davalarına konu olmuştur.
Turizm sektörü mağduriyet ve problemlerini yüzde 44’lük oranla tur operatörleri, yüzde 30’unu her şey dahil ve erken rezervasyon otelleri ve yüzde 15'le devre mülk ve tatiller oluşturdu. Tatil hayali kuranların hayalleri devre mülk satışlarındaki türlü aldatmacalar ve internet ve gazetelerden yaptıkları erken rezervasyon ve paket turlarla suya düştü. Birçok tüketici rezervasyon yaptığı oteli yerinde göremeyince şoka girdi. Tüketiciler 2012 yılında ayrıca GDOlu sebze ve meyve şikayetleri, örf adet ve geleneklere uygun olmayan TV program ve dizileri, ayıplı mal ve ürünler, AVM şikayetleri, e- alışveriş ve fırsat siteleri şikayetleri, otomobil kampanyaları ve bakım onarım servisleri hakkında şikayetçi olarak tüketici hakem heyetlerine dava açmışlardır.