Günümüz tüketicileri sosyal medyanın zirve yaptığı şu sıralarda altın çağını yaşamaya başladı. Artık tüketiciler, satın aldıkları ürün ve hizmet şikayetlerini internet ağı üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde bildirerek çözüm bulabiliyor. Tüketicilerin sosyal medya ve şikayet platformlarına en fazla şikayette bulundukları kurum bankalar ve bunların tüketiciden haksız yere almış oldukları kredi kartı ücreti, hesap işletim ücreti ve dosya masrafı ücretleri.
Bir Şikayetim var diyen tüketiciler herhangi bir ürün, hizmet ve mekan şikayetlerini masa başında oturdukları yerden kolayca şikayet ve paylaşım sitelerine online olarak bildirebiliyorlar. Aynı zamanda tüketiciler, şikayet platformları aracılığıyla satın almak istedikleri ürün veya hizmet hakkında daha önce bir şikayette bulunulmuş mu diye inceleme ve araştırma yapabiliyorlar. Peki bu sanal şikayet platformları sadece tüketiciler için mi faydalı? Tabi ki, Hayır. Tüketiciler şikayet sitelerine, satın aldıkları ürünler hakkında yorum, görüş ve şikayetlerini göndererek firma ve işletme sahiplerinin ürün hakkındaki şikayet ve düşüncelerinden hızlı ve ücretsiz haberdar olmasını sağlıyorlar.
Firma ve işletmeler için de büyük bir şans ve fırsat olan bu tüketici şikayet siteleri firmalara kaçırılmaması gereken bir şans sunuyor ve firmaların hata ve yanlışlarını öğrenerek bunlardan ders çıkarmasını sağlıyor. Günümüz tüketicileri çoğu zaman bir işletme veya markayla problem yaşadıklarında öncelikle sorun yaşadıkları satıcıya başvurarak sıkıntının giderilmesini, telafi edilmesini talep ediyor.
Sorun çözülmediği veya ilgisiz kalındığı durumlarda ise tüketici hakem heyetlerine, tüketici mahkemelerine giderek çözüm bulunmasını, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. Fakat hakem heyetleri sürecinin yoğun talepler dolayısıyla 3 ile 6 ay sürmesi tüketicileri daha farklı arayışlara itiyor ve mağduriyetlerini arttırıyor. Tüketiciler, tüketici dostu şikayet platformlarına müracaatlarında ise etkin ve kısa sürede çözüm bulma şansı yakalıyor.